Usein kysyttyä
Vaikka nykyaikainen silmäkirurgia on osaavissa käsissä vähäriskistä, täysin riskitöntä kirurgista toimenpidettä ei ole.
Erittäin harvoin esiintyviä komplikaatioita (alle 1 promille leikatuista) kaihi- ja linssileikkauksissa voivat olla muun muassa: silmänsisäinen bakteeritulehdus, silmänsisäinen verenvuoto ja lasiaiskomplikaatiot. Edellä mainitut komplikaatiot voivat vaatia jatkohoitoa tilanteen korjaamiseksi.
Harvoin esiintyviä komplikaatioita (alle 1 prosentti leikatuista) kaihi- ja linssileikkauksissa voivat olla muun muassa: toimenpiteen jälkeinen silmänpaineen nousu sekä kliinisesti merkittävä verkkokalvon tarkan näkemisen alueen tilapäinen turvotus.
Laserleikkausten jälkeen infektiot ovat äärimmäisen harvinaisia. Muita harvinaisia komplikaatioita ovat imun heikkeneminen (SMILE) ja eriasteiset läppäkomplikaatiot (femtolasik). Sarveiskalvon kartiopullistumaa (keratektasia) esiintyy hyvin harvoin. Tämän komplikaation riskiä vähentää merkittävästi huolellinen esitutkimus mittauksineen. Kuivasilmäisyyttä esiintyy toimenpiteen jälkeen kaikilla laserleikkauspotilailla, mutta sen jääminen pysyväksi oireeksi on harvinaista (1-3 prosenttia Femtolasik-potilailla). SMILE- potilailla riski on tätäkin vähäisempi.
Kaihi- tai linssileikkaus, moniteho, tarvittaessa hajataittoa korjaava linssi, molemmat silmät: 6145,20 €
Tarkoista leikkausta edeltävistä mittauksista ja esitutkimuksesta huolimatta voidaan joskus tarvita laserleikkauksella tehtävää näöntarkkuuden hienosäätöä parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Mahdollinen laserin tarve ilmenee jälkitarkastuksessa. Tämä mahdollisesti tarvittava toimenpide kuuluu linssileikkauksen hintaan, eikä aiheuta sinulle lisäkustannuksia.
Laserleikkauksen voi uusia. Suuria taittovirheitä korjatessa jäännöstaittovirheen mahdollisuus on olemassa. Tämä havaitaan jälkitarkastuksessa ja korjataan myöhemmin takuuna ilman lisämaksua. Toisinaan taittovoimakkuus saattaa muuttua vuosien aikana muun muassa hormonaalisista syistä tai ikääntyessä (aikuisnäkö). Myös tällöin silmää voidaan laseroida uudelleen.
Laserleikkaus (Femtolasik tai SMILE) soveltuu suurelle osalla ihmisistä. Soveltuvuus varmistetaan aina perusteellisessa leikkaavan lääkärin tekemässä esitutkimuksessa. Leikkausta ei kuitenkaan yleensä suositella jos olet alle 18- vuotias tai yli 60- vuotias. Mitään kirurgista toimenpidettä ei suositella raskauden aikana. Imetyksen aikana laserleikkaus voi olla mahdollinen, mutta asiasta on keskusteltava leikkaavan lääkärin kanssa. Sarveiskalvon rakenteelliset poikkeavuudet ovat yleensä esteenä laserleikkaukselle. Onneksi nämä ovat harvinaisia ja selviävät esitutkimuksessa. Vaikeasteisesta kuivasilmäisyydestä kärsiville toimenpidettä ei suositella.
Linssileikkaus voi soveltua sinulle, jos olet yli 50- vuotias eikä sinulla ole muita näkemiseen vaikuttavia silmäsairauksia. Linssileikkaus korjaa hyvin myös suuria taittovirheitä ja nykyiset monitehokeinomykiöt korjaavat lisäksi aikuisnäköä (ikänäköä). Juuri ikänäön vuoksi moni potilas päätyy haketumaan linssileikkaukseen. Linssileikkausta suositellaan myös, jos sinulla on alkavia kaihimuutoksia.
Leikkauksen jälkeen voit elää lähes normaalia elämää. Viikon verran olisi kuitenkin hyvä välttää hikiliikuntaa, pölyisiä ja fyysisesti raskaita töitä, saunomista sekä uimista. Silmään laitetaan kolmen viikon ajan hoitotippaa. Silmiä suojataan suojalaseilla ensimmäisinä öinä silmien hankaamisen välttämiseksi.
Leikkauksen jälkeen voit elää lähes normaalia elämää. Muutaman päivän olisi kuitenkin hyvä välttää hikiliikuntaa, pölyisiä ja fyysisesti raskaita töitä, saunomista sekä uimista. Silmään laitetaan viikon ajan hoitotippaa sekä useiden viikkojen ajan kostutustippaa. Silmiä suojataan suojalaseilla ensimmäisinä öinä silmien hankaamisen välttämiseksi.
Suurin osa potilaista vapautuu kokonaan silmälaseista. Jotkut haluavat kuitenkin pitää laseja esim. pimeällä ajaessa tai pientä tekstiä lukiessa.
Leikkaukseen tullessa hoitajamme ottaa sinut vastaan ja kertoo mitä leikkauksessa tapahtuu. Hän ottaa tarvittavat mittaukset, laittaa mustuaista laajentavia tippoja (kaihi-ja linssileikkauksissa) ja saat halutessasi rentouttavan esilääkkeen. Toimenpide tehdään leikkaussalissa makuuasennossa. Silmä puudutetaan pintapuudutustipoilla. Toimenpide on kivuton ja nopea. Sinun ei tarvitse pelätä silmän räpyttämistä, koska luomenlevitin pitää silmäsi auki. Yleensä molemmat silmät leikataan samana päivänä.
Toimenpiteen jälkeen siirryt lepohuoneeseen, jossa voit rauhassa totutella uusiin silmiisi. Saat tarvittavat jatkohoito-ohjeet ja pientä välipalaa. Ennen kotiutumista leikkaava lääkäri tarkastaa vielä silmäsi.